Βουδαπέστη: Το Διαμάντι του Δούναβη


Η Βουδαπέστη είναι η Πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας καθώς και μια από τις ομορφότερες Πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους, τόσο Παραμυθένια και Ρομαντική όσο και Μεγαλοπρεπής, η Βουδαπέστη συγκαταλέγεται σε ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη της Ευρώπης.

Με μια μοναδική και νεανική ατμόσφαιρα καθώς και με την έντονη νυχτερινή ζωή να λαμβάνει την εκτίμηση όλο και περισσότερο της Ευρωπαϊκής και όχι μόνο νεολαίας και ταυτόχρονα η Κλασική της αύρα καθώς και η εξαιρετικά πλούσια προσφορά της σε φυσικά ιαματικά λουτρά κάνουν την Βουδαπέστη έναν από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Λόγω της εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής της, με τα μεσαιωνικά καλντερίμια, τα αρ νουβό και μπαρόκ κτίρια αλλά και με τα τρυφερά φωτογραφικά ενσταντανέ των νεαρών ζευγαριών με θέα τον Δούναβη και τα άλλα αξιοθέατα της πόλης, της έχει δοθεί το παρατσούκλι: "Παρίσι της Ανατολής".

Η Ιστορία της Βουδαπέστης αρχίζει με την πόλη - οχυρό Aquincum (Ακουίνκουμ) αρχικά έναν κέλτικο οικισμό που αργότερα κατελήφθη από τους Ρωμαίους και από το 106 μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα ήταν η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Κάτω Παννονίας. Σήμερα αυτή η περιοχή αντιστοιχεί στην Όμπουντα.

Οι Ρωμαίοι στο Aquincum κατασκεύασαν δρόμους, αμφιθέατρα, λουτρά και σπίτια με θερμαινόμενο δάπεδο. Το Aquincum σήμερα είναι ο καλύτερα διατηρημένος αρχαίος Ρωμαϊκός αρχαιολογικός χώρος στην Ουγγαρία και έχει μετατραπεί σε ανοιχτό μουσείο.

Οι Μαγυάροι της κεντρικής Ασίας, πρόγονοι των σημερινών Ούγγρων έφτασαν στο έδαφος τον 9ο αιώνα καταλαμβάνοντας την περιοχή και έναν αιώνα αργότερα ίδρυσαν το Βασίλειο της Ουγγαρίας το 1000 μ. Χ. από τον Στέφανο Α' της Ουγγαρίας.

Ο Πρώτος οικισμός τους λεηλατήθηκε από τις Μογγολικές ορδές το 1241-1242 και η επανίδρυση της πόλης έγινε στα πρότυπα πολιτισμού της Αναγέννησης και του Ανθρωπισμού σχεδόν από την αρχή από τον Βασιλιά Μπέλλα ΙV, ενώ το 1361 η Βουδαπέστη έγινε πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

Η ανάπτυξη της πόλης διακόπηκε και πάλι καθώς ακολούθησε η κατάκτηση της Ουγγαρίας από τους Οθωμανούς μετά από την ήττα των Ούγγρων στο Μόχακς (29 Αυγούστου 1526). Το σκοτάδι της Τουρκοκρατίας στην Ουγγαρία διήρκεσε περίπου 150 χρόνια αφήνοντας μια σειρά από Τουρκικά λουτρά και χαμάμ, τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα, όπως το Rudas Baths και το Kiraly Baths.

Η περιοχή μετά τους πολέμους με τους Τούρκους εισήλθε σε μια νέα εποχή ευημερίας τον 18ο και 19ο αιώνα, και η Βουδαπέστη έγινε μια παγκόσμια πόλη μετά την ένωσή της το 1873.

Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα έγινε επίσης η συμπρωτεύουσα και η σημαντικότερη πόλη (μετά την Βιέννη) της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, μια μεγάλης δύναμης που διαλύθηκε το 1918 μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ενώ Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε μεγάλες καταστροφές στην πόλη, όταν οι Γερμανοί αντιστάθηκαν σθεναρά στην προέλαση του σοβιετικού στρατού και ένα σημαντικό μέρος της πόλης επισκευάστηκε τις επόμενες δεκαετίες.

 Βουδαπέστη: Αξιοθέατα  Γραφικά Χωριά και άλλα σημεία ενδιαφέροντος κοντά στην Βουδαπέστη    
 Βουδαπέστη: Νυχτερινή ζωή και Διασκέδαση!     Spa και Ιαματικές Πηγές στην Βουδαπέστη.   Ξενοδοχεία

Η σύγχρονη Βουδαπέστη έγινε μια ενιαία πόλη που προέκυψε από τη συγχώνευση-ενοποίηση των Ιστορικών πόλεων που βρίσκονται ακριβώς απέναντι με διαχωριστικό τον ποταμό Δούναβη. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Αψβούργων οι δύο πόλεις έγιναν τελικά ένα. Με την Αλυσιδωτή Γέφυρα που εγκαινιάστηκε το 1849 και ήταν η πρώτη μόνιμη γέφυρα του Δούναβη να είναι το σύμβολο της ενοποίησης.

Η ενοποίηση της Buda (Βούδα) & Obuda (Όμπουντα, παλαιά Βούδα) στη δυτική όχθη του ποταμού Δούναβη με την Pest (Πέστη) στην ανατολική όχθη, έγινε στις 17 Νοεμβρίου 1873 με αποτέλεσμα την γέννηση της Βουδαπέστης.

Η Βούδα είναι η δυτική όχθη, με ένα ψηλό λόφο στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το κάστρο της Βούδας. Η Πέστη στην ανατολική όχθη είναι σχετικά επίπεδη, με το κτήριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου και πολλά άλλα εντυπωσιακά κτίρια, καθώς και πολυσύχναστους δρόμους διατηρώντας όλη την αρχιτεκτονική κληρονομιά του 19ου αιώνα.

Σήμερα η Βουδαπέστη είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την ευκολότερη διοίκησή της χωρίζεται σε 23 γεωγραφικά διαμερίσματα.

Το 1987 η Βουδαπέστη προστέθηκε στην λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για την πολιτιστική και αρχιτεκτονική σημασία της περιοχής του Κάστρου της Βούδας, της λεωφόρου Αντράσι (Andrassy) καθώς και τις όχθες του Δούναβη.