Μουσείο Ακουίνκουμ (Aquincum Muzeum)

Η Ιστορία της Βουδαπέστης αρχίζει από την πόλη-οχυρό Aquincum (Ακουίνκουμ), αρχικά έναν κέλτικο οικισμό που αργότερα κατελήφθη από τους Ρωμαίους και μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα ήταν η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Κάτω Παννονίας.

Πριν ιδρυθεί εκεί η Ρωμαϊκή πόλη, η περιοχή ήταν ένας κέλτικος οικισμός με το όνομα Ak Ink (άφθονα νερά), λόγο της ύπαρξης των ιαματικών λουτρών που βρίσκονται στην περιοχή, πράγμα που δείχνει το πόσο είχε εκτιμηθεί ο φυσικός αυτός θησαυρός των Ιαματικών Πηγών είδη από την αρχαιότητα.

Φωτογραφία: Chiara Salvadori

Το 106 ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός έκανε το Aquincum την πρωτεύουσα της Κάτω Παννονίας. Η πόλη έφτασε στο απόγειό της κατά τον 3 αιώνα μ.Χ., όταν πάνω από 10.000 άνθρωποι ζούσαν στην πόλη, η οποία κάλυπτε ένα σημαντικό μέρος της περιοχής που σήμερα είναι γνωστή ως Όμπουντα (Obuda), περιοχή εντός της Βουδαπέστης. Πιστεύεται επίσης ότι ο Μάρκος Αυρήλιος έγραψε τουλάχιστον ένα μέρος του βιβλίου του στα Ελληνικά, το περίφημο έργο του "Τα Έις Εαυτόν" στην πόλη Ακουίνκουμ. Ακόμη και σήμερα θεωρείται ως έργο μνημείο για μια διακυβέρνηση με γνώμονα το καθήκον και την εξυπηρέτηση του συνόλου.

Φωτογραφία: Chiara Salvadori

Μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής αρχής στην Παννονία στις αρχές του 5ου αιώνα, η πόλη κατακτήθηκε από τους Ούννους και αργότερα από τους Βησιγότθους και τους Αβάρους. Μια μεθοδική προσπάθεια να ανασκαφτούν τα ερείπια του Aquincum ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, και πολλά από τα ευρήματα από τις ανασκαφές εκτίθενται στο Μουσείο Aquincum.

Το Aquincum σήμερα είναι ο καλύτερα διατηρημένος Ρωμαϊκός αρχαιολογικός χώρος στην Ουγγαρία και έχει μετατραπεί σε ανοιχτό μουσείο. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν ανάμεσα από τα ερείπια, στο υπαίθριο αρχαιολογικό πάρκο ή να επισκεφθούν το εσωτερικό του μουσείου όπου πολλά από τα Ρωμαϊκά αντικείμενα που έχουν έρθει στο φως από τους αρχαιολόγους βρίσκονται εκεί.


Φωτογραφία: flickr

Περπατώντας μέσα στα ερείπια, ο επισκέπτης μπορεί να φανταστεί το μεγαλείο αυτού του οικισμού που τον 3ο αιώνα ήταν μια ευημερούσα πρωτεύουσα και μεταξύ άλλων μπορεί να θαυμάσει τα ερείπια Ρωμαϊκού αμφιθεάτρου, σαρκοφάγους, ψηφιδωτά δάπεδα, νομίσματα, τοιχογραφίες, γλυπτά, καθώς και αναπαραστάσεις Ρωμαϊκής οικίας.

Κάθε χρόνο το Μουσείο Aquincum φιλοξενεί ένα παραδοσιακό Ρωμαϊκό Εαρινό Φεστιβάλ με θεατρικές παραστάσεις και αναπαραστάσεις μονομάχων. Το Floralia, που πραγματοποιείτε συνήθως γύρω στα τέλη του Μαΐου και έχει γίνει μια πολύ δημοφιλής εκδήλωση.

Ώρες λειτουργίας:
Κλειστά τις Δευτέρες.
1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου: 10.00 - 16.00
1 Απριλίου - 31 Οκτωβρίου: 10.00 - 18.00

Είσοδος:
Ενήλικες: 1.600 HUF/άτομο, από Απρίλιο έως Οκτώβριο ή 1000 HUF τους υπόλοιπους μήνες.
Φοιτητές & ηλικιωμένοι: 800 HUF/άτομο, από Απρίλιο έως Οκτώβριο, ή 500 HUF τους υπόλοιπους μήνες.

Πρόσβαση:
Προαστιακό σιδηρόδρομο (HEV) γραμμή Η5 από την στάση Batthyany ter, και κατεβείτε στη στάση Aquincum.