Το Άγαλμα της Ελευθερίας στην Βουδαπέστη (Szabadsag Szobor)

Το Άγαλμα της Ελευθερίας της Βουδαπέστης (Szabadság Szobor) βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Γκέλλερτ (Gellert) και χάρις την περίοπτη θέση του το Μνημείο είναι ορατό από όλη τη Βουδαπέστη.

Το Μνημείο αποτελείται από μια κεντρική φιγούρα που κρατά ένα φύλλο φοίνικα και το οποίο πλαισιώνεται από άλλα 2 μικρότερα αγάλματα που αντιπροσωπεύουν το κακό και την πρόοδο.

Το μνημείο σχεδιάστηκε από τον Kisfaludi Strobl Zsigmond, έναν πετυχημένο Ούγγρο γλύπτη και καλλιτέχνη, και εγκαινιάστηκε το 1947.

Φωτογραφία: Amos Chapple/Rex Features

Στήθηκε στην κορυφή του λόφου στις 4 Απριλίου το 1947 αρχικά φόρο τιμής στους σοβιετικούς στρατιώτες που απελευθέρωσαν την πόλη από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Το κεντρικό άγαλμα απεικονίζει μια γυναικεία φιγούρα να στέκεται πάνω σε ένα ψηλό βάθρο και κρατώντας ψηλά ένα μεγάλο φύλλο φοίνικα. Το χάλκινο άγαλμα υψώνεται σε ύψος 14 μέτρα από την βάση του και συμβολίζει την ειρήνη.


Φωτογραφία: Moldovia


Φωτογραφία: Sándor Daku 

Στις δύο πλευρές αριστερά και δεξιά, σε 2 μικρότερα βάθρα βρίσκονται 2 αγάλματα με ανδρική μορφή. Το ένα άγαλμα, μια θριαμβευτική φιγούρα κρατώντας έναν πυρσό, αντιπροσωπεύει την «πρόοδο».
Το άλλο άγαλμα, μια αλληγορική παράσταση του «κακού», απεικονίζει έναν άνδρα που αγωνίζεται με ένα μυθικό πλάσμα.


Φωτογραφία: redteam

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, το μνημείο προοριζόταν αρχικά ως μνημείο για τον Istvan Horthy, γιος του αντιβασιλέα της Ουγγαρίας που πέθανε στο μέτωπο, όπου υπηρέτησε ως πιλότος. Όταν η Ρωσική ηγεσία είδε το ημιτελές μνημείο, αποφάσισε να το αφιερώσει προς τιμήν των Σοβιετικών στρατευμάτων.

Το μνημείο ανακαινίστηκε έτσι ώστε αντί του έλικα, το κεντρικό πρόσωπο να κρατά πλέον ένα μεγάλο φύλο φοίνικα.


Φωτογραφία: Hector Lee

Μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, τα περισσότερα από τα σοβιετικά μνημεία και σύμβολα στη Βουδαπέστη αφαιρέθηκαν. Το Μνημείο της Ελευθερίας αποτέλεσε μία από τις εξαιρέσεις, αν και διακριτικά μετονομάστηκε σε «Μνημείο Ελευθερίας».

Το άγαλμα ενός στρατιώτη που κρατούσε μια Σοβιετική σημαία που αρχικά ολοκλήρωνε τη σύνθεση του μνημείου, μεταφέρθηκε στο Πάρκο Μνήμης (Memento Park), ένα υπαίθριο μουσείο λίγο έξω από το κέντρο της Βουδαπέστης, αφιερωμένο σε αγάλματα και γλυπτά από την κομμουνιστική περίοδο της Ουγγαρίας (1949-1989).

Η αρχική περιγραφή που υπήρχε στο βάθρο του κεντρικού αγάλματος ήταν:

"Στη μνήμη των απελευθερωτών Σοβιετικών ηρώων ανεγερθεί από τον ευγνώμον Ουγγρικό λαό 1945".

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, το δημόσιο αίσθημα προς τους Σοβιετικούς μειώθηκε και μετά το 1989 και την μετάβαση από τον κομμουνισμό στην δημοκρατία, η επιγραφή είχε τροποποιηθεί ως εξής:

"Για τη μνήμη εκείνων όλους όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ευημερία της Ουγγαρίας"