Το Κάστρο Βαϊνταχουνιάντ (Vajdahunyad Castle)


Το Κάστρο Βαϊνταχουνιάντ (Vajdahunyad) Είναι ένα από τα πιο όμορφα κάστρα στην Ουγγαρία, ενώ κατατάσσεται ως ένα από τα 10 καλύτερα κάστρα της Ευρώπης!

Βρίσκεται στο κέντρο της Βουδαπέστης, στο μεγάλο δημόσιο πάρκο Varosliget (City Park) δίπλα στην λίμνη, εκεί όπου το καλοκαίρι γίνονται βαρκάδες και το χειμώνα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο παγοδρόμιο.

Το κάστρο συνδυάζει 4 διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ: Ρομανικό, Γοτθικό, Αναγεννησιακό και Μπαρόκ.


Φωτογραφία: waynekorea

Χτίστηκε το 1896, από τον περίφημο αρχιτέκτονα Ignac Alpar για τον εορτασμό των 1000 χρόνων της ιστορίας της Ουγγαρίας από την Ουγγρική κατάκτηση της Λεκάνης των Καρπαθίων το 895.

Αρχικά προοριζόταν για μια προσωρινή έκθεση για αυτό και κατασκευάστηκε από χαρτόνι και ξύλο. Έγινε όμως τόσο επιβλητικό και δημοφιλές που ξαναχτίστηκε από πέτρα και τούβλα μεταξύ 1904 και 1908 και από τότε προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η γύρω περιοχή του κάστρου φιλοξενεί διάφορα φεστιβάλ, και εκθέσεις ενώ στο εσωτερικό του στεγάζεται και το Μουσείο με την Ιστορία της Ουγγρικής γεωργίας, ένα από τα μεγαλύτερα γεωργικά μουσεία στην Ευρώπη.

Η Ιστορία της Ουγγρικής Γεωργίας από την αρχή μέχρι σήμερα, περιλαμβάνει πληροφορίες για τις αγροτικές δραστηριότητες και εργαλεία από τη Νεολιθική έως τη σύγχρονη εποχή ενώ περιλαμβάνονται και διαδραστικές δραστηριότητες για τα παιδιά.

Άλλα εκθέματα αποδεικνύουν την ανάπτυξη των κατοικίδιων ζώων, το κυνήγι, το ψάρεμα και τη δασοκομία στην Ουγγαρία. Μάθετε για την καλλιέργεια σταφυλιών και την οινοποίηση. Μέχρι τα τέλη του 1800, το κρασί ήταν η οικονομική βάση για σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ουγγαρίας.


Φωτογραφία: Jakub Jerabek

Το κάστρο είναι πολύ όμορφο και στο εσωτερικό του, με μαρμάρινες σκάλες, σκαλιστούς πυλώνες, κρυστάλλινους πολυελαίους και βιτρό παράθυρα και με πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα!

Το καλοκαίρι, μπορείτε να νοικιάσετε μια βάρκα για να κάνετε την βαρκάδα σας γύρω από τη μεγάλη λίμνη, ενώ τον χειμώνα, τμήμα της λίμνης διατηρείται ως ένα τεράστιο παγοδρόμιο.
Νοικιάστε παγοπέδιλα και δοκιμάστε τις ικανότητες σας στο πατινάζ στον πάγο μπροστά από το κάστρο ή σκεφτείτε να το δοκιμάσετε πίνοντας ένα ζεστό κρασί απολαμβάνοντας την υπέροχη ατμόσφαιρα.


Φωτογραφία: flickr


Φωτογραφία: panoramio


Φωτογραφία: vajdahunyadcastle

Φωτογραφία: vajdahunyadcastle (1903) Frigyes Schoch Φωτογραφία (Fortepan)

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Κλειστά (όλο το χρόνο)
Τρίτη έως Παρασκευή - 10:00 π.μ. με 16:00 (1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου) και 10:00 π.μ. με 17.00 (1 Απριλίου - 31 Οκτωβρίου).
Σάββατο - Κυριακή - 10:00 π.μ. - 17.00

Η είσοδος Τιμές:
Ενήλικες - HUF 1.100 (περίπου 3,5€) 
Παιδιά - HUF 550 (περίπου 1.75€)