Ο Ναός του Ματθαίου (Matyas Templom)

Ο Ναός του Ματθαίου (Matyas Templom) είναι μια Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε γοτθικό στυλ που βρίσκεται δίπλα από τον Πύργο των Ψαράδων στην καρδιά του κάστρου της Βούδας και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Βουδαπέστης.

Αρχικά στην ίδια θέση η πρώτη Εκκλησία ιδρύθηκε από τον Άγιο Στέφανο, τον πρώτο Βασιλιά της Ουγγαρίας το 1015 με όνομα: Η Εκκλησία της Παναγίας.
Από τότε άλλαξε πολλές φορές ακολουθώντας το αρχιτεκτονικό ύφος της κάθε εποχής.


Φωτογραφία: flickr

Το κτίριο καταστράφηκε το 1241 από τους Μογγόλους και το σημερινό κτίριο γοτθικού στυλ κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα.

Το 1541, όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Buda και η Εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί, ενώ καταστράφηκε και πάλι κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της Βουδαπέστης από τους Τούρκους το 1686.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, άρχισε η ανοικοδόμηση του Ναού με τον αρχιτέκτονα Frigyes Schulek να πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την αποκατάσταση της Εκκλησίας στην αρχική της μεγαλοπρέπεια, ενώ τηρούνται τα αρχικά σχέδια του 13ου αιώνα. Η ανοικοδόμηση ολοκληρώθηκε το 1896. Η Εκκλησία πήρε το σημερινό όνομα της από το Βασιλιά Ματθαίο που κυβέρνησε από 1458-1490, γνωστός ως προστάτης των τεχνών και της διαφώτισης, ενώ είχε σημαντική συμβολή στην ανακατασκευή του Ουγγρικού κράτους μετά από δεκαετίες φεουδαρχικής αναρχίας, κυρίως μέσω οικονομικών, στρατιωτικών, δικαστικών, διοικητικών μεταρρυθμίσεων.


Φωτογραφία: dleiva

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου η εκκλησία υπέστη σοβαρές ζημιές και χρησιμοποιούνταν ως στρατόπεδο από τους Γερμανούς και τους Σοβιετικούς το 1944-1945 κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η εκκλησία σε μεγάλο βαθμό ανακαινίστηκε μεταξύ 1950 και 1970, με χρηματοδότηση από την ουγγρική κυβέρνηση.

Το εσωτερικό του Ναού είναι θαυμάσια διακοσμημένο με πολύχρωμα σχέδια και τοιχογραφίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τους δύο πιο σημαντικούς ζωγράφους της εποχής, τον Bertalan Székely και Károly Lotz.
Η εκκλησία έχει επίσης κάποια κειμήλια και θησαυρούς, συμπεριλαμβανομένου του Δισκοπότηρου του Βασιλιά Ματθαίου.

Το πιο μεγαλοπρεπές μνημείο στην εκκλησία είναι η διπλή σαρκοφάγος του βασιλιά Μπέλα Γ' (Bela III) και της σύζυγός του Αγνή της Αντιόχειας (Agnes de Chatillon) που βρίσκεται στο παρεκκλήσι.

Ο ναός παρέμεινε μέσα στους αιώνες ο τόπος για τις ενθρονίσεις, στέψεις και τις μεγαλύτερες τελετές στη χώρα, όπως η στέψη των δύο τελευταίων Ούγγρων Βασιλέων του οίκου των Αψβούργων, Franz Joseph 1867 και Charles IV 1916.


Φωτογραφία: flickr

Πρόσβαση: Με τη γραμμή Μ2 του μετρό θα σταματήσετε στη Moszkva tér. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο 16Α που θα σας πάει στο κάστρο σε 4 στάσεις.

Ξενοδοχείο: Buda Castle Fashion Hotel Budapest ★★★★
Απόσταση 200 μέτρα από την εκκλησία του Ματθαίου
Βαθμολογία: 8,9
Booking.com ΚΡΑΤΗΣΗ

Ξενοδοχείο: Burg Hotel ★★★
Απόσταση 100 μέτρα από την εκκλησία του Ματθαίου
Βαθμολογία: 8,4
Booking.com

Ξενοδοχείο: Hilton Budapest ★★★★★
Απόσταση 50-100 μέτρα από την εκκλησία του Ματθαίου
Βαθμολογία: 8,6
Booking.com

Ξενοδοχείο: Pest-Buda Hotel ★★★★
Απόσταση 200 μέτρα από την εκκλησία του Ματθαίου
Βαθμολογία: 9,3
Booking.com